Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (2024)

Staat er een reis naar Spanje op de planning en ben je benieuwd wat nou typisch Spaans is? Na een hoop keren in Spanje te zijn geweest, heb ik hier alle dingen opgeschreven die mij altijd opvallen in Spanje. Hier vind je 19 typisch Spaanse gewoontes en tradities, maar ook een hoop Spaanse producten, dranken en andere dingen!

Deze 12 gewoontes en tradities zijn typisch Spaans

Siësta

Het is heel normaal in Spanje tussen de middag een dutje te doen, ook wel een siësta genoemd. Vooral in de zomer, wanneer het heet en zonnig is, vinden de Spanjaarden het fijn een lange pauze te houden om even te slapen of uitgebreid te lunchen. Vaak vindt een siësta tussen 14.00 en 17.00 plaats, en in principe zijn dan een hoop winkels gesloten. Ben je in Spanje op vakantie en wil je graag naar winkels toe? Zorg dan dat je dit in de ochtend of vroeg in de middag doet, of anders aan het begin van de avond. Natuurlijk blijven internationale winkels wel gewoon open en ook op extreem toeristische plekken zul je niet heel veel merken van de siësta.

Flamenco

De nationale dans van Spanje is de Flamenco, een dans dat zelfs door UNESCO als Werelderfgoed is opgenomen. Hoe tof! Deze volksdans bestaat uit een mix van verschillende culturen en het komt oorspronkelijk uit Andalusië in het zuiden van Spanje. De dans gaat gepaard met veel handen- en voetenwerk. Denk aan tappen met de hakken op de grond, knippen met de vingers en klappen met de handen. De vrouwen hebben vaak een rode wapperende jurk aan, wat er prachtig uitziet. Echt een aanrader om een keer een Flamenco-optreden bij te wonen. En dan liever niet bij de toeristische bars. Woon bijvoorbeeld deze voorstelling bij in Barcelona.

Overigens komt Spanje tientallen keren voor in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier vind je alle bezienswaardigheden in Spanje die op de lijst staan.

Heel laat eten

Als je al een keer in Spanje bent geweest, weet je waarschijnlijk al dat het raar is als je al om 12:00 gaat lunchen en om 18:00 gaat dineren. In Spanje doen ze het net een tikkeltje anders. Vaak wordt er pas om 14:30 geluncht en in de avond schuift een Spanjaard niet eerder dan 21:00 aan tafel. Sterker nog: het is heel gebruikelijk pas rond 22:00 te dineren. Waar in Nederland iedereen vroeg ontbijt, luncht en dineert, schuiven ze in Spanje het ritme met een paar uur op. Heb je rond een uur of 18:00 al trek? Eet dan nog even een flink tussendoortje, want de keuken is dan nog niet eens open.Overigens is het ook typisch Portugees en typisch Grieks om nog zo laat te eten.

Lees ook: de leukste hotspots van Barcelona.
Of check hier de leukste hotspots van Madrid.

Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (1)

Uitgebreid lunchen

Overigens is het ook heel normaal zeer uitgebreid te lunchen. La comida, zoals de lunch ook wel wordt genoemd, bestaat vaak uit een warm gerecht en meestal is dit de grootste maaltijd van de dag. Het is vrij normaal drie gangen te nemen om vervolgens lekker lang na te tafelen. Heerlijk!

Stierenvechten

Hoewel lang niet iedereen het hiermee eens is, zijn stierenvechten ook typisch Spaans. Overigens is dit niet alleen typerend voor Spanje, stierenvechten worden ook gehouden in Frankrijk en Portugal. Tijdens zo’n gevecht is het de bedoeling dat een mens het tegen een stier opneemt, of meerdere mensen tegen meerdere stieren. Het wordt gezien als een kunstvorm en de gevechten vinden plaats in arena’s. In sommige gebieden is het inmiddels verboden, in andere delen van Spanje wordt het nog altijd als cultuurgoed gezien.

Voetbal

Natuurlijk kun je in Spanje niet om voetbal heen. Denk alleen al aan de wereldberoemde voetbalclubs Real Madrid en FC Barcelona. Het is absoluut de populairste sport en veel Spanjaarden zijn er dol op. Voetbal leeft dan ook volop in het land. Ben je in Barcelona? Breng dan een bezoek aan Camp Nou (hier vind je entreetickets). Hoewel ikzelf niets met voetbal heb, vond ik het wel indrukwekkend rond te lopen in dit gigantische stadion en het aansluitende museum. In Madrid kun je natuurlijk een bezoek brengen aan Real Madrid.

Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (2)

Pleinen

Waar je in Spanje ook bent, elke stad is wel rijk aan tal van pleinen. Dit is dan ook vaak de centrale plek waar iedereen graag samenkomt en waar je een hoop restaurants vindt. De pleinen waren vroeger tevens het decor van stierenvechten, tegenwoordig kom je hier markten en een hoop gezelligheid tegen!

Natuur

Spanje is niet alleen een land met een rijke cultuur en een aantal heerlijke steden, denk aan Barcelona, Malaga en Madrid, het is ook een land waar elke natuurliefhebber aan zijn of haar trekken komt. Ga je naar het zuiden en het oosten van het land? Dan plof je neer op een aantal fijne stranden. Ga je naar het noorden van Spanje toe? Dan kun je ook wekenlang hiken door ruige bergen. Ga bijvoorbeeld eens naar Asturias in Noord-Spanje, waar je zelfs de mogelijkheid hebt beren te spotten.

Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (3)
Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (4)

Eilanden

Daarnaast heeft Spanje een aantal fijne eilanden, welke sterk van elkaar verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de Canarische Eilanden, waar Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, La Palma, Lanzarote, Hierro en Gomera onder vallen. Aan de andere kant heb je de Balearen, waarvan Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera de bekendste zijn.

Druiven op oudejaarsavond

Elk jaar, op oudejaarsavond, is het een Spaanse traditie om twaalf druiven te eten bij elke klokslag vanaf 00:00. Volgens de Spanjaarden zorgt dit voor een voorspoedig nieuwjaar met veel geluk. Ook brengt het geluk als je op deze avond rood ondergoed draagt. Dus je weet wat je voortaan moet doen op oudejaarsavond 😉

Evenementen

Ook is Spanje het land van de goede feesten. Zo vind je in Buñol eens per jaar een tomatenfeest, waarbij tienduizenden mensen elkaar bekogelen met tomaten. En ook Carnaval is elk jaar een groot spektakel, wat voornamelijk op de Canarische Eilanden wordt gevierd. Maar waar je ook in Spanje bent; je kunt altijd wel de kroeg induiken, dansen in clubs en borrelen op straat tijdens warme zomeravonden.

Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (5)

Gaudi

Natúúrlijk mag Gaudi niet overgeslagen worden, een van de bekendste architecten die Spanje heeft gekend. Gaudi heeft een aantal belangrijke bezienswaardigheden in Barcelona ontwikkeld, waaronder de Sagrada Familia en Park Güell. Ook Casa Milà en Casa Batlló zijn bekende bouwwerken van Gaudi. Ben je in Barcelona? Sla deze prachtige highlights dan zeker niet over! Sowieso vind je in heel Spanje een hoop architectonische hoogstandjes, ook buiten Barcelona.

7 typisch Spaanse producten en dranken

Tapas

Overheerlijke tapas… wie kent het niet? Het is mijn favoriete vorm van lunchen en dineren, omdat er zoveel verschillende smaken op tafel komen. De kleine porties bestaan uit typisch Spaanse lekkernijen, zoals chorizo, gazpacho (koude soep), olijven, patatas bravas (gefrituurde aardappelen), calamares (gefrituurde inktvis), jamon serrano en iberico (ham), kroketjes en pimientos de padron (spaanse pepers). Oorspronkelijk eten de Spanjaarden het alleen in barretjes, maar tegenwoordig is het heel normaal dit ook in restaurants te eten.

Paëlla

Een overheerlijk gerecht wat je zeker moet hebben geprobeerd, afkomstig uit Valencia, is paëlla. Ben je een liefhebber van vis en schaaldieren? Dan is dit het ideale gerecht voor jou. Paëlla bestaat oorspronkelijk uit rijst met tal van vis en schaaldieren (denk aan scampi, mosselen en inktvis), stukjes kip, konijn, witte bonen, snijbonen en saffraan. De rijst wordt op speciale wijze bereid en het mengsel is ontzettend lekker!

Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (6)

Sangria

Natuurlijk mag sangria ook niet overgeslagen worden. Sangria is een heerlijk drankje, wat bestaat uit rode of witte wijn met vruchten. Vaak vind je verschillende soorten fruit in het drankje, maar er bestaan geen regels welke fruitsoorten er precies in moeten. Denk aan aardbei, citroen, sinnaasappel en/of perzik. Daarnaast wordt er meestal suikerwater of een andere vloeibare zoetigheid aan toegevoegd. Tot slot drink je sangria met ijsblokjes, heerlijk in het zonnetje op het terras of bij een zwembad. Echt een zomers drankje!

Tinto de Verano

Een ander lekker drankje, wat ook heerlijk is om te drinken in het zonnetje op het terras, is Tinto de Verano. Dit drankje bestaat uit rode wijn, Sprite (kan ook met Bitter Lemon, Casera Gaseosa of met 7-up) en wat ijs. Daarom is het een verfrissend drankje en het is wederom perfect voor de zomerse dagen. Soms wordt hier nog een scheutje rum aan toegevoegd, maar dit hoeft niet.

Cuarenta y Tres

Cuarenta y Tres, ook wel Licor 43 genoemd, is een typisch Spaans drankje dat je hoogstwaarschijnlijk al kent. De likeur smaakt naar vanille en het bevat maar liefst 43 ingrediënten, vandaar ook de naam. Het recept bestaat al sinds de 18e eeuw en het drankje is wereldwijd ontzettend populair. Heerlijk voor na de koffie!

Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (7)

Churros

Zelf houd ik er niet van, maar churros worden vaak als een heerlijke zoete snack gezien. Je bent deze lekkernij vast al op veel plekken tegengekomen, op de kermis bijvoorbeeld. Een churro is gefrituurd deeg met een laagje suiker, wat vaak in gesmolten chocolade wordt gedipt. De Spanjaarden eten churros soms als ontbijt, maar het wordt ook wel eens als tussendoortje gegeten.

Cava

Frankrijk heeft Champagne, Italië heeft Prosecco en Spanje heeft Cava. Deze mousserende wijn bestaat uit drie druivenrassen en het komt zowel voor in een witte als in een rosé variant. De Spanjaarden drinken een glaasje bubbels graag als afsluiter van een leuke avond, maar het is natuurlijk ook lekker dit drankje op een zonnige middag te nemen. Ook sherry is lekker om te drinken, wat wederom een Spaans drankje is.

Heb jij nog vragen over deze typisch Spaanse producten en gewoontes? Of ken je juist nog meer leuke Spaanse tradities? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder. Meer tips voor Spanje lezen? Keer dan terug naar al mijn Spanje artikelen voor meer inspiratie!

Wat is volgens jou echt typisch Spaans?

Dit vind je misschien ook leuk:

  • 17 typisch Franse tradities en producten.
  • Deze 17 gewoontes en gerechten zijn typisch Engels.
  • 11 typisch Amerikaanse gewoontes.
Typisch Spaans: 19 tradities, gewoontes en producten - Travel a Lut (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5690

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.