12x voeding voor meer energie | Esmée Lifestyle (2024)

Heb jij wel eens een energiedip in de middag of kun je overdag soms je ogen nauwelijks openhouden? Dan is het tijd om voedingsmiddelen in je eetpatroon op te nemen die je de hele dag energie geven. Dit zijn er twaalf:

1. Noten

Noten zijn energiebommetjes bij uitstek. Ze leveren veel gezonde vetten en eiwitten waar je lange tijd mee vooruit kunt. Slechts een paar noten zijn voldoende om dit effect te bereiken.

Meer dan een handje noten per dag heb je zelfs niet nodig. Noten zijn namelijk behoorlijk calorierijk. Kies voor rauwe, ongebrande noten om te profiteren van de grootste hoeveelheid eiwitten die deze gezonde voedingsmiddelen te bieden hebben.

Rauwe, ongebrande noten bevatten niet alleen meer eiwitten, maar ook minder calorieën dan hun gebrande broertjes en zusjes. Ook vitamines en mineralen vind je eerder in rauwe dan gebrande noten.

Amandelen leveren bijvoorbeeld mangaan, koper, vitamine B2 en magnesium. Deze voedingsstoffen ondersteunen de energieproductie in je lichaam. Op deze manier dragen ze bij aan een hoger energiepeil. Wil je weten welke voedingsmiddelen nog meer magnesium bevatten? Lees dan dit artikel.

2. Eieren

Als je het hebt over voedingsmiddelen die voedzaam zijn, dan heb je het over eieren. Deze energie powerhouses zijn immers bedoeld om in enkele weken tijd een kiem tot compleet kuiken te laten uitgroeien.

Je vindt in eieren niet alleen eiwitten, maar ook gezonde vetten, B-vitamines en ijzer. Neem dit voedingsmiddel dus vaker op in je dieet om de hele dag verzekerd te zijn van voldoende energie.

3. Hüttenkäse

Je zou het misschien niet zeggen van deze lichte kaassoort, maar hüttenkäse zou net zo voedzaam zijn als eieren. Bovendien bevat deze jonge kaas weinig calorieën in vergelijking met andere kassoorten. Wel zo goed voor je gewicht.

4. Griekse yoghurt

Nog zo’n fantastische energiegever is Griekse yoghurt. Dit is eigenlijk ouderwetse hangop, waarbij je de waterige bestanddelen van de melk verwijdert. Wat je overhoudt, is een dikke en voedzame yoghurt boordevol eiwitten.

Als je kiest voor de variant met 10 procent vet, krijg je ook nog eens verzadigende vetten binnen, samen met vet oplosbare vitamines als vitamine A, D en E.

5. Zoete aardappels

Zoete aardappels leveren energie in de vorm van gezonde koolhydraten, die je langdurig in beweging houden. Het mineraal mangaan helpt om voedingsstoffen beter af te breken, wat leidt tot een snellere energieproductie en daarmee meer energie. Deze portie zoete aardappelchips is dus zeker een goed idee!

6. Linzen

Vergeleken met andere peulvruchten bevatten linzen een behoorlijke hoeveelheid eiwit. Dit is een fantastische energiebron waar ons lichaam lang mee vooruit kan. Ook ijzer, koper en magnesium vind je in deze veelzijdige peulvruchten. Net als B-vitamines hebben deze mineralen een positief effect op je energiepeil.

7. Quinoa

Quinoa bevat meer eiwitten dan welke andere graansoort dan ook. Het is ook eigenlijk geen graan, maar een zaad.

Net als granen bevat quinoa ook gezonde koolhydraten die je lichaam van een gestadige stroom energie voorzien. Mits je de volkoren variant hebt, die nog volop vezels bevat.

Quinoa zit boordevol foliumzuur, magnesium en mangaan. Al deze mineralen geven jou een lekkere oppepper.

8. Spinazie

Spinazie is rijk aan koper en ijzer. Dit zijn de mineralen die je nodig hebt als je verlangt naar meer energie. Een tekort aan ijzer kan de zuurstoftoevoer naar je brein verminderen, waardoor je je vermoeid voelt. Om een energiedip te voorkomen, voeg je wat spinazie toe aan een salade of smoothie.

9. Avocado

Deze vrucht bevat alle ingrediënten om je langdurig van energie te voorzien: gezonde vetten, eiwitten en vezels. Ook magnesium en koper vind je rijkelijk terug in avocado. Beide mineralen dragen bij aan meer energie.

10. Banaan

Bananen zijn geweldig als je een energieboost nodig hebt. Deze heerlijke vruchten bevatten verschillende soorten natuurlijke suikers. Het voordeel hiervan is dat je lichaam deze in verschillende snelheden in je bloed opneemt.

Daarnaast vind je behoorlijk wat vezels in deze gezonde vrucht. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Alles bij elkaar betekent dit dat bananen je zowel op de korte als de langere termijn van energie voorzien, zonder dat je last hebt van een energiedip.

11. Extra pure chocola

Cacao is rijk aan ijzer, koper en magnesium en bevat cafeïne voor een milde energieboost. Het stofje fenylalanine in cacao zorgt ervoor dat je je goed kunt concentreren. Kies extra pure chocola om van dit effect te profiteren.

12. Zalm

Zalm is de energiegever bij uitstek. Deze vis zit namelijk vol eiwitten en gezonde vetten, die je lichaam lange tijd voorzien van voldoende brandstof. Bovendien bevat deze vis veel vitamine B12, die je een flinke oppepper geeft en moeheid op een natuurlijke manier tegengaat.

12x voeding voor meer energie | Esmée Lifestyle (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6130

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.